Bobath Terapisi

Bobath Terapisi Nedir?

Fizyoterapistlerin kullandığı tedavi yöntemi olan nörogelişimsel terapi diğer adıyla bobath terapisi, yenidoğan döneminden sonraki Sp’li(Serebral Palsi) çocukların kaslarını esnek hale dönüştürmeyi, spastisiteyi engellemeyi ve normal olmayan postür hareketlerini düzeltmeyi amaçlamaktadır. 

Bu terapide çocuk çevresine adapte olarak yaşına uygun oyunlara katılmalı, özgüven kazanmalı ve okula başlayacak dereceye getirilmelidir. Uzman fizyoterapistler bu kapsamda, çocuğun fonksiyonel becerilerinin normale dönmesi ve artması için gerekli olan hareket unsurlarını belirlemeli ayrıca eksik veya engelleyici faktörleri ortaya çıkararak tedavisini o çocuğa özel uygulamalıdır. Tedavinin yanı sıra ev ya da okul aktivitelerini de birleştirirse daha hızlıbir başarı sağlanmış olur.

Bobath’da pozisyonlama yani tutuş tekniği önemlidir. Doğru tutuş sayesinde hareket kabilyetinin artmasına, normal kas tonusunun sağlanmasına ve çocuğun vücudunu kontrol edebilmesini önemli derecede değiştirir. Her tedavi de olduğu gibi burda da aile önemli bir bileşendir. Ailenin çocuğa yardıma katkısı çok büyüktür. Kısaca bu terapi aile, fizyoterapist ve çocuk arasında gerçekleşir.

Fizyoterapistlerin yaptığı aktivitelerin dışında aile, çocuğun gelişimine katkısağlamalıdır. Örneğin, çocuğuna banyo yaptırırken ya da kıyafetini giydirirken bile doğru pozisyonlamaya dikkat etmelidir.

Bobath terapisi sonrası çocuk, hareketi öğrenmesinden ziyade hareketi kendi başına yapmayı başarabilmelidir. Tedavinin ne kadar süreceği ise bebeğin ihtiyaçlarına ve özelliklerine göre değişebilir. 

Bobath terapisi tüm dünyada yaygın bir şekilde kullanılan nörogelişimsel bir terapi yaklaşımıdır. sp’li çocuklar başta olmak üzere ,motor gelişim geriliği duyu motor bozukluklarına sebep olan birçok farklı tabloda da kullanılabilmektedir.
 
Bobath terapistleri öncelikle çocuğu,bebeği çok iyi analiz ederek ana proplemi bulma üzerine eğitirler.sorunun sıkıntının bulunmasının ardından bobath terapisti doğru hareketi açığa çıkarmak için özel tutuş teknikleri ağırlık aktarma işitsel ve görsel stimilasyonlar (uyaranlar) vs kullanarak çocuğun kaliteli hareketi açığa çıkarması için gereken programı uygularlar.
Bobath terapisinde olmazsa ,olmaz aile eğitimidir.terapist aileyi gerekli konularda bilgilendirir. (beslenme ,pozisyonlama egzersizleri)